Kostpolitik

Kostpolitik

Møllehusets Mad- og Måltidskultur
Møllehusets mad- og måltidskultur er en målsætning for, hvilken mad vi serverer i
hverdagen, ved børnefødselsdage og andre festlige lejligheder.
Og den er en målsætning for, hvordan vi i Møllehuset arbejder pædagogisk omkring
måltidet, borddækningen og spisningen.
Mange børn spiser mere end halvdelen af deres daglige mad i daginstitutionen, og vi ved,
at sund mad fordelt jævnt over dagens timer øger børnenes koncentration og dermed
indlæringsmuligheder. Derfor mener vi i Møllehuset, at vi har et stort ansvar i forhold til, at
børnene får sund og ernæringsrigtig mad. Vi sætter desuden en ære i at kunne bidrage til
at fremme børns interesse for sund levevis, ved at de tidligt oplever glæden ved sund
mad, som smager godt, og som indtages i et rart samvær.
Vi er inspireret af Vejle Kommunes mad- og måltidspolitik, der har fokus på, at børns
sundhed er et fælles ansvar.
Vi følger Fødebarestyrelsen anbefalinger omkring sund kost og tilberedningen af
måltider i daginstitutionen.
Vi er inspireret af Meyers Madhus og FOA’s kogebøger Madmod og Madglæde, fordi vi
mener, det er vigtigt at bidrage til, at børn opbygger en glæde ved den sunde og varierede
mad og de gode måltider.
Møllehusets mål:
• At børnene får en god og nærende kost, så de trives, vokser og udvikler sig
• At børnene får nogle sunde kostvaner med i bagagen, der har stor betydning for deres
trivsel og vækst
• At børnene får nogle naturlige sanseoplevelser i forbindelse med, at maden tilberedes i
Møllehusets eget køkken
• At børnene oplever rolige måltider med fokus på nærvær og samvær
• At børnene via alsidig kost og smagsprøver på nye og anderledes madvarer udvikler
madmod
• At børnene inddrages i madlavningen sammen med det pædagogiske personale
Mad til hverdag
• Der serveres som hovedregel varmt mad, grød eller suppe to dage om ugen og rugbrød
med lun ret og gnavegrønt tre gange om ugen
• Børnene bliver tilbudt mad fire gange om dagen
• Maden tilberedes dagligt i Møllehusets køkken, og der lægges stor vægt på at bruge
sunde og friske råvarer med færrest mulige tilsætningsstoffer
• Vi tilstræber at bruge danske, økologiske og årstidsbestemte råvarer. Basisvarer som
mel, gryn, mejeriprodukter, øg, rosiner, nødder og grød købes som udgangspunkt
økologiske.
• Vi begrænser brugen af sukker og salt i madlavningen. Vi bruger for eksempel ofte
frugtmos oven på grød i stedet for sukkerdrys
• På turdage kan det pædagogisk personale bestille madpakker til børnenes frokost
• Hvis der er behov for, at der tages særlige hensyn til bestemte børn, skal der indgås
aftaler mellem forældre, pædagoger, køkkenansvarlig samt evt. familiens læge
Morgenmad:
• I tidsrummet 6.30 til 7.30 tilbydes der morgenmad til alle børn, og dette foregår i
vuggestuen
• Der serveres havregryn, cornflakes, tykmælk og müsli
Formiddagsmad:
• I vuggestuen serveres der formiddagsmad i tidsrummet 8.30-9.00 og i børnehaven kl.
ca. 9.00. Måltidet består af rugbrød, grovt brød, knækbrød eller lignende samt frisk frugt
og vand
• Formiddagsmaden spises som regel i de forskellige grupperum
Frokost:
• I tidsrummet 10.30-11.30 serveres der der frokost i vuggestuen. Frokosten består af
varmt mad eller smurte rugbrødsmadder med lun ret og grønt. Maden tilberedes efter
børnenes alder.
• I tidsrummet 11.00-12.00 serveres der frokost i de forskellige grupperum i børnehaven.
Frokosten består af varmt mad eller smør-selv rugbrød med lun ret og gnavegrønt.
• Til maden serveres der vand og på rugbrødsdage serveres der også mælk. I vuggestuen
serveres der mælk hver dag
Eftermiddagsmad:
• Kl. ca. 14.00 serveres der eftermiddagsmad, der består af brød, frugt, grønt, grød,
koldskål, tykmælk eller lignende. Dertil serveres der vand.
Det pædagogiske måltid
• Måltidet er en vigtig pædagogisk aktivitet, og måltidet er mere end bare mad
• I Møllehuset lægges der stor vægt på at skabe en rar atmosfære omkring bordet
• Vi skaber rolige og hyggelige rammer om måltidet og lægger vægt på at
• servere maden på en indbydende måde
• Vi inddrager børnene i måltidet og de forskellige arbejdsopgaver, der kan være omkring
• måltiden
• Vi støtter det enkeltes barn selvstændighed og selvforvaltning i forbindelse med måltidet
• Maden serveres i små glasskåle og kander, som de fleste af børnene selv kan håndtere
• Børnene og voksne skal have en oplevelse af at måltidet er en vigtig stund, hvor
samværet er betydningsfuldt, og hvor der er tid og plads til selvhjulpenhed, tid til at lytte
til hinanden og til at hjælpe hinanden
• Børnene får ofte smagsprøver. Det anses som vigtigt, at børnene smager på maden i
stedet for at sige, at de ikke kan lide den. Børn skal smage på maden på til 10 gange for
de vender sig til madens smag og konsistens
Kostanbefalinger
• Vi følger Fødevarestyrelsens anbefalinger omkring sund kost og tilberedningen af
måltider i daginstitutionen
• Anbefalinger kan ses på fødevarestyrelsens hjemmeside under:
! - Alt om kost
! - Anbefalinger til daginstitutionen
! - Det fælles frokostmåltid
• Maden tilpasses børnenes alder
• Vi ønsker at begrænse brugen af sukker og ønsker ikke at spise slik i hverdagen. Dog
serveres der en slikpose til jul, når julemanden kommer på besøg og i fastelavnstønden
er en pose slik til børnehavebørnene, mens der er frugtstænger til vuggestuenbørnene.

 

Banner_99x32